Επιλογή Σελίδας
  • Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση των βραχυπρόθεσμων επιδράσεων τριών υποθερμιδικών τύπων διατροφής, μιας υποθερμιδικής μεσογειακής διατροφής και δύο υποθερμιδικών διαίτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με ή χωρίς συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, στη σύσταση του σώματος, στο λιπιδαιμικό προφίλ και στους δείκτες φλεγμονής και μυϊκής βλάβης του αίματος σε υπέρβαρους, νεαρούς συμμετέχοντες που ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής.
  • Μέθοδος: Τριάντα τρεις νέοι, υπέρβαροι, άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες (μέση τιμή ±SD; ηλικία: 22.8±4.8 έτη; Μάζα σώματος: 85,5±10,2 kg; ποσοστό σωματικού λίπους: 34,3±8,1%) κατανεμήθηκαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές υποθερμιδικές (-700 kcal/ημέρα) δίαιτες: μια μεσογειακού τύπου (MD; n = 10), μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (HP; n = 10) και μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με συμπληρώματα ορού γάλακτος (n = 10). Η παρέμβαση διήρκεσε 6 εβδομάδες. Η σύσταση του σώματος και οι βιοχημικοί δείκτες αξιολογήθηκαν 1 εβδομάδα πριν και μετά τις διατροφικές παρεμβάσεις.
  • Αποτελέσματα: Η μάζα σώματος και λίπους μειώθηκε στις ομάδες MD και HP (-3.5±1.1% και -5.9±4.2% για μάζα σώματος και λίπους αντίστοιχα στην ομάδα MD, και -1.7±1.2% και -2.0±1.8% για μάζα σώματος και λίπους αντίστοιχα στην ομάδα HP. P < 0,05), χωρίς να παρατηρείται σημαντική μείωση της άλιπης μάζας στην ομάδα MD. Η διατροφή της ομάδας MD βελτίωσε ευεργετικά το λιπιδικό προφίλ (P < 0,05), αλλά η δίαιτα των ομάδων HP και HPW δεν προκάλεσε σημαντικές αλλαγές. Οι δείκτες υποκλινικής φλεγμονής και μυϊκής βλάβης αυξήθηκαν σημαντικά στις ομάδες HP και HPW (7,4±3,5% έως 66,6±40,1% για την ομάδα HP και 14,3±6,4% έως 266,6±55,1% για την ομάδα HPW, ενώ μειώθηκαν για την ομάδα MD (1,8±1,2% έως -33,3±10,1%; Ρ < 0,05). Η ενεργειακή πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών συσχετίστηκε σημαντικά με τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και τους βιοχημικούς δείκτες αίματος (r = -0,389 έως -0,889; Ρ < 0,05).

Συμπέρασμα έρευνας:

Μεταξύ των τριών υποθερμιδικών διατροφών, μόνο η μεσογειακή διατροφή προκάλεσε θετικές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και στο μεταβολικό προφίλ σε υπέρβαρα, καθιστικά άτομα.

  • Feidantsis, K., Methenitis, S., Ketselidi, K., Vagianou, K., Skepastianos, P., Hatzitolios, A., Mourouglakis, A., Kaprara, A., Hassapidou, M., Nomikos, T. & Papadopoulou, S. (2021). Comparison of short-term hypocaloric high protein diets with a hypocaloric Mediterranean diet: effect on body composition and health-related blood markers of overweight and sedentary young participant. Nutrition. 91-92, 111365. doi: 10.1016/j.nut.2021.111365 [R]

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900721002276

Κοινοποίηση: