Επιλογή Σελίδας

Εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας και νέες καινοτόμες προσεγγίσεις.

O Νικόλαος Παπαζήσης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής ΚΑΑ Θησέας μιλάει για την πρωτοπορία του πιο σύγχρονου και πρωτοπόρου Κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης στην Ελλάδα.

 

Κύριε Παπαζήση, θα ήθελα να ξεκινήσω με μια ερώτηση που αφορά στην επικαιρότητα. Με την πανδημία να εξελίσσεται ραγδαία, διαπιστώνουμε σημαντικές ανάγκες για την ολοκλήρωση της περίθαλψης ενός ασθενούς με covid προκειμένου μετά από παρατεταμένη νοσηλεία να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Πως συμβάλει σ’ αυτό το Κέντρο Αποκατάστασης Θησέας;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η συμβολή των Κέντρων Αποκατάστασης στο σύστημα υγείας ήταν καθοριστική, προκειμένου οι ασθενείς μετά από την νοσηλεία τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), και όχι μόνο, να λάβουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Στο Θησέα διαθέτουμε όλα τα απαιτούμενα μέσα και την επιστημονική εξειδίκευση, για την περίθαλψη περιστατικών κορονοϊού (post covid), δηλαδή για ασθενείς που έχουν ελλείματα σε πολλαπλά επίπεδα, έχουν διαμείνει σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν αποκτήσει, αυτό που λέμε «μυοπάθεια μονάδας» και άρα απαιτείται αποκατάσταση.

Εφαρμόζονται συγκεκριμένα πρωτόκολλα όσον αφορά στην αποκατάσταση των ασθενών από κορονοϊό, με βάση τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας;

Βεβαίως, όπως και για τις υπόλοιπές παθήσεις, έτσι και προς τα post covid περιστατικά, εφαρμόζονται συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Το Κέντρο διαθέτει καταρτισμένη επιστημονική, θεραπευτική και νοσηλευτική ομάδα «Σκιαγραφούνται» οι ανάγκες των ασθενών ανάλογα με την πάθηση τους, και σιγά-σιγά «χτίζεται» το πλάνο αποκατάστασης, το οποίο είναι εξειδικευμένο και εξατομικευμένο για κάθε ασθενή.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η μονάδα Θησέας προσφέρει εξειδικευμένες και επιστημονικά βασισμένες υπηρεσίες. Περιγράψτε μας τη δραστηριότητα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της μονάδας.

Ο Θησέας είναι μια καθετοποιημένη μονάδα παροχής υπηρεσιών αποθεραπείας και αποκατάστασης, που αφορά όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο μετά από μια χειρουργική επέμβαση, ορθοπεδική ή νευρολογική, ή μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή μετά από κάποια άλλη κρίσιμη περιπέτεια της υγεία τους, και χρήζουν μιας ολιστικής και εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Το Κέντρο διαθέτει έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό και θεραπευτικό  προσωπικό. Η παρακολούθηση της πορείας των ασθενών από φυσίατρο, ορθοπεδικό, πνευμονολόγο – εντατικολόγο, νευρολόγο και καρδιολόγο, είναι συνεχής και αδιάλειπτη.

Ο Θησέας πέραν των παραπάνω εξειδικευμένων υπηρεσιών που αφορούν νοσηλευόμενους στο Κέντρο, παρέχει αντίστοιχα εξατομικευμένα ημερήσια θεραπευτικά προγράμματα, για την αντιμετώπιση χρόνιων νευρολογικών και κινητικών παθήσεων, αποθεραπείας αθλητικών κακώσεων και τραυματισμών και αντίστοιχα ενδυνάμωσης και καθημερινής άσκησης.

Μας αναφέρατε τη δημιουργία εξατομικευμένων και ασθενοκεντρικών προγραμμάτων από μία επιστημονική ομάδα. Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο περισσότερο γι’ αυτή τη διαδικασία;

Όπως ανέφερα για κάθε ασθενή που έρχεται, γίνεται μια αρχική αξιολόγηση από την Επιστημονική μας Ομάδα, καταρτίζουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει συνεδρίες από διαφορετικές θεραπευτικές ειδικότητες, όπως εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, θεραπευτική άσκηση, αλλά και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, διατροφικής καθοδήγησης, κλινικής νευροψυχολογίας, προληπτικής ιατρικής, βελονισμού και υπηρεσίες εργοφυσιολογίας και εργομετρικής αξιολόγησης.

Στο Θησέα πρωταρχικό μας μέλημα είναι  η βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας του ασθενούς,  επομένως, όλα μας τα προγράμματα εφαρμόζουν προσεκτικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα αποκατάστασης και βασίζονται στην εξειδικευμένη προσέγγιση της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου.

Η διαδικασία αυτή που αναφέρατε, σε ποιές αρχές στηρίζεται και πως μπορεί ένας ασθενής και το περιβάλλον του να αισθάνονται ασφαλείς και να αναμένουν ένα καλό αποτέλεσμα;

Το Κέντρο μας έχει πιστοποιηθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα ISO 9001:2015 και EN 15224:2016, ενώ δε σταματά ποτέ η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε τους ποσοτικούς και ποιοτικούς μας στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή, η επιμόρφωση και ο συντονισμός του πολυάριθμου προσωπικού μας, ιατρών, θεραπευτών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού είναι θεμελιώδους σημασίας για την υλοποίηση του οράματος μας: να αποτελέσει ο Θησέας σημείο αναφοράς τόσο για τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον όσο και για τους ιατρούς, που εμπιστεύονται τις υπηρεσίες μας για όσα περιστατικά τους απαιτούν μια σύγχρονη επιστημονική, θεραπευτική και νοσηλευτική φροντίδα και προσέγγιση για την επανένταξη τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Οι ιατροί, οι νοσηλευτές, οι θεραπευτές, είναι οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας που καταβάλλεται καθημερινά στο Θησέα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Η αποκατάσταση απαιτεί από πλευράς του προσωπικού μας κόπο, αφοσίωση, επιμονή, όραμα και άριστη επιστημονική κατάρτιση, επιμόρφωση, υπευθυνότητα, ήθος.

Οι εγκαταστάσεις μας, σύγχρονες, με χώρους που σχεδιάστηκαν και διαμορφώθηκαν με γνώμονα τη δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος που συνδυάζει τη λειτουργικότητα με την αισθητική, καθώς και ο τρόπος διαμόρφωσης των 58, υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας κλινών, μας επιτρέπει την αμεσότητα στην εξυπηρέτηση και την εστίαση στην εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών. Περαιτέρω, ο προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός που συμβάλλει στην επιτάχυνση και στην ακριβή προσέγγιση του στόχου της αποκατάστασης και η θέση μας στο χάρτη του λεκανοπεδίου, το κέντρο της Αθήνας, καθιστά εξαιρετικά ελκυστικό το Θησέα.

Στο Θησέα, λειτουργεί σύγχρονο φυσικοθεραπευτήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και πλήρως εξοπλισμένο εργομετρικό κέντρο. Οι σύγχρονες υποδομές συνδράμουν τόσο στην ομαλή ροή των προγραμμάτων αποθεραπείας αλλά και στην εξυπηρέτηση των ασθενών και την υψηλής ποιότητας φιλοξενία τους.

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ιδιαίτερα αναλυτικά τα εξειδικευμένα προγράμματα που προσφέρουμε όπως:

 • Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής Αποκατάστασης
 • Πρόγραμμα Αποκατάσταση Ασθενών μετά από COVID-19
 • Πρόγραμμα Υδροθεραπείας / Θεραπευτικής Πισίνας
 • Πρόγραμμα Ρομποτικής Αποκατάστασης Άνω Άκρου (Armeo)
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης σε Ασθενείς με Υπέρταση ή Διαβήτη
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης Ογκολογικών Ασθενών
 • Πρόγραμμα Αποκατάσταση Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις (ΣΚΠ – Parkinson)
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης με την Μέθοδο Ξηράς Βελόνας
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης με την Μέθοδο Dynamic Tape
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης Οστεοαρθιτιδας Ισχίου και Γόνατος
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης Ακρωτηριασμένου Μέλους
 • Πρόγραμμα Γνωσιακής Αποκατάστασης.
 • Πρόγραμμα Ψυχολογικής & Κοινωνικής Υποστήριξης
 • Πρόγραμμα Ορθοπεδικής και Μυοσκελετικής Αποκατάστασης
 • Πρόγραμμα Εργομετρικής Αξιολόγησης / Εργαστήριο Εργοφυσιολογίας.
 • Εργαστήριο Ανάλυσης Βάδισης
 • Πρόγραμμα Ανάλυσης Σώματος και Διατροφής.
 • Πρόγραμμα Αποκατάστασης Διαταραχών Κατάποσης και Ομιλίας (NMES)

Τέλος ο Θησέας παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και προς τους ασθενείς και το συγγενικό τους περιβάλλον. Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται Εκπαίδευση στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής (Δ.Κ.Ζ.). Στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν τον ασθενή (και τον συγγενή / φροντιστή) στο να ολοκληρώνει τις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής επιτυχώς, ώστε να του επιτρέπεται να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητος. Περιλαμβάνουν την σίτιση, την ένδυση-απόδυση-υπόδυση, το μπάνιο, την προσωπική υγιεινή κλπ.

Η ιστορία του Θησέα ξεκινά πριν από 5 περίπου χρόνια από μία πολυάριθμη ομάδα γιατρών η οποία κατάλαβε το μεγάλο κενό στον τομέα της αποκατάστασης. Τι έχει πετύχει όλο αυτό το διάστημα;

Σωστά το σημειώνετε. Πριν αναφερθώ όμως στο Θησέα θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κλάδος της αποκατάστασης από πλευράς οργανωμένων μονάδων που προσφέρουν ολιστική αντιμετώπιση, δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε ειδικά στην Αττική.

Στην έως σήμερα λειτουργία του Θησέα, από το 2017 και έπειτα, έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από 2.000 μοναδικούς ασθενείς τόσο στην Κλειστή όσο και στην Ημερήσια Νοσηλεία.

Διαθέτουμε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, όπως είπα και πιο πριν. Η θεραπευτική μας ομάδα στελεχώνεται από 29 εξειδικευμένους πτυχιούχους θεραπευτές αποκατάστασης, όλων των ειδικοτήτων, φυσικοθεραπευτές, υδροθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικούς νευροψυχολόγους, ψυχολόγους, εργοφυσιολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές.

Η νοσηλευτική μας ομάδα, αποτελείται από 40 άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες και αναλαμβάνει τη καθημερινή φροντίδα των ασθενών μας δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα οικειότητας και άνεσης.

Το ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας, με βάση τα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν μετά το πέρας της νοσηλείας τους, ανέρχεται στο 94%.

Ταυτόχρονα επιθυμούμε να προάγουμε την Επιστημονικότητα του Κέντρου μέσα από συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης και πρωτόκολλα αξιολόγησης, επιστημονικές μελέτες, συνέργειες και συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, αλλά και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης προς κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία υγείας. Για το λόγο αυτό ιδρύσαμε και την Ακαδημία Εκπαίδευσης Αποθεραπείας και Αποκατάστασης του ΚΑΑ Θησέας ως ένα μέσο προαγωγής και περαιτέρω ενημέρωσης των Επαγγελματιών Υγείας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αναφέρετε ποιες είναι οι βλέψεις σας για τα μέλλον και σε ποιους τομείς θα θέλατε να επεκταθείτε. Επίσης υπάρχει κάποια καινοτομία την οποία θέλετε να εισάγετε;

Στο Θησέα επιθυμούμε να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προνομίων με την ονομασία REHAB CARE CARD. Αποτελεί την πρώτη και μοναδική κάρτα υπηρεσιών Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ τόσο σε ιδιώτες όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό εταιριών, σε μέλη Συλλόγων Ασθενών, Επιστημονικών Εταιρειών, Αθλητικών Σωματείων και σε Επαγγελματίες Υγείας, εξασφαλίζοντας μοναδικές υπηρεσίες Αποθεραπείας και Αποκατάστασης.

Ειδικότερα, η κάρτα πρώτον λειτουργεί ως «ταυτότητα», καθώς φέρει έναν αυστηρά προσωπικό κωδικό, δεύτερον ελαχιστοποιεί το χρόνο αναμονής σε κάθε συναλλαγή στο Θησέα, τρίτον εξασφαλίζει προνομιακή πρόσβαση και αναβάθμιση υπηρεσιών ημερήσιας και κλειστής νοσηλείας και τέταρτον προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες υγείας, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών του κέντρου, για τις οποίες θα υπάρχει τακτική ενημέρωση μέσα από το Newsletter και την ενότητα «Συνεργαζόμενες Εταιρείες» στο site του ΚΑΑ Θησέας.

Στους μελλοντικούς στόχους του Θησέα είναι να παρέχει κατ’ οίκον υπηρεσίες αποκατάστασης, προκειμένου να εξυπηρετήσει άτομα τα οποία για κινητικούς ή προσωπικούς λόγους παραμένουν στον χώρο τους, διατηρώντας πάντα το ίδιο επίπεδο ποιότητας που διακρίνει την παροχή υπηρεσιών εντός της δομής. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται διευρύνοντας το δίκτυο των συνεργατών μας μέσα από τα εξειδικευμένα προγράμματα για κατ’οικον παροχή θεραπευτικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Η παροχή αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις μετακινήσεις του ασθενούς και του φροντιστή του, να ενισχύσει το περιβάλλον του, να βελτιώσει την ψυχική του διάθεση.

Η συνέντευξη του κ. Παπαζήση δόθηκε στο ηλεκτρονικό μέσο news247.gr

Κοινοποίηση: