Επιλογή Σελίδας

Σπύρος Μεθενίτης

Επιστημονικός Σύμβουλος Εργομετρικού Κέντρου ΚΑ-Α Θησέας

Πώς πιστεύετε ότι η άθληση συμβάλλει στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους;

Είναι πλέον τεκμηριωμένο, ότι τόσο η αυξημένη φυσική δραστηριότητα (δηλ. το περπάτημα και γενικά οποιαδήποτε σωματική κίνηση στην καθημερινότητα), αλλά κυρίως η συστηματική, εξατομικευμένη άσκηση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία αλλά και την σωματική απόδοση-λειτουργικότητα όλων των ανθρώπων. Με απλά λόγια, όσο περισσότερο ασκείται ένα άτομο, είτε πρόκειται για έναν υγιή ή έναν ασθενή τόσο περισσότερο βελτιώνεται το πως λειτουργεί το σώμα του, η υγεία του, η πορεία της πάθησης του, αλλά και το τι και το πόσο καλά μπορεί να πραγματοποιήσει τις διάφορες καθημερινές του κινήσεις, ενασχολήσεις, δραστηριότητες και χόμπι, χωρίς να έχει περιορισμούς, τραυματισμούς κτλ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα άτομα που συστηματικά ασκούνται, δαπανώντας 2-3 ώρες μόνο την εβδομάδα για την άσκηση τους, και πραγματοποιώντας καθημερινά αρκετές φυσικές δραστηριότητες (πχ περπατάνε πιο πολύ από πριν κτλ), μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων καρδιομεταβολικών προβλημάτων υγείας, ή/και βελτιώνουν την πορεία αυτών των χρόνιων προβλημάτων υγείας εάν είναι ήδη ασθενείς, ενώ από την άλλη μπορούν να έχουν περισσότερη αυτονομία κινήσεων, μεγαλύτερη ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικότερα από τις πολύ απλές έως τις πιο «δύσκολες» καθημερινές κινήσεις. Όλα τα παραπάνω συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Με απλά λόγια τα άτομα που συστηματικά ασκούνται «χαίρονται και απολαμβάνουν» περισσότερο την ζωή τους. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με τα άτομα τα οποία δεν ασκούνται συστηματικά, και ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής, όπου λόγο του σύγχρονου τρόπου ζωής που έχουμε, με την πάροδο των χρόνων, η υγεία και η σωματική λειτουργικότητα μας φθίνει, και πολύ γρήγορα διαπιστώνεται ότι εμφανίζονται χρόνια καρδιομεταβολικά προβλήματα υγείας (ο μέσος όρος εμφάνισης τα τελευταία 10 χρόνια έχει μειωθεί κατά 10-15 χρόνια σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες), ενώ μειώνεται η ικανότητα μας να πραγματοποιούμε ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές κινήσεις (όπως πχ να κατέβουμε σκάλες, να σηκώσουμε και να μεταφέρουμε τα ψώνια, να παίξουμε με τα παιδιά ή/και τα εγγόνια μας κτλ). Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου η υγεία μας, η σωματική απόδοση-λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής μας ολοένα και μειώνεται. Δεν είναι τυχαίο, ότι πια υπάρχει το παρακάτω σλογκαν, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε στην σπουδαιότητα της άσκησης στην ζωή μας: «Sitting is the new smoking» (This is truly a silent killer. It’s slowly affecting our lifestyle). Μάλιστα αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο. Ήδη ο Ιπποκράτης στα κείμενα του είχε γράψει «Αν μπορέσουμε να δώσουμε, σε κάθε άτομο την σωστή Δόση άσκησης και διατροφής – ούτε πολύ λιγότερο, ούτε πολύ περισσότερο – τότε θα έχουμε βρει τον ασφαλέστερο δρόμο για την Υγειά». Μάλλον φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας κάτι ήξεραν καλύτερα από εμάς…

Τι είναι η συστηματική άσκηση και σε ποιες παθήσεις εξυπηρετεί;  

Η συστηματική άσκηση, είναι φάρμακο (Exercise is Medicine; https://www.exerciseismedicine.org/, https://exerciseismedicine.gr/ ).

Μάλιστα, σε πρόσφατη μετανάλυση (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/sms.12581) διαπιστώθηκε ότι η συστηματική άσκηση, ίσως είναι και η σημαντικότερη παράμετρος για την πρόληψη των καρδιομεταβολικών και νευρομυϊκών παθήσεων – προβλημάτων υγείας, και χαρακτηρίζεται ως “Evidence A» για την θεραπεία τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η άσκηση πρέπει να αποτελεί βασική παράμετρο στην συνολική θεραπευτική αντιμετώπιση όλων αυτών των χρόνιων προβλημάτων. Επομένως, μέσα από μια πληθώρα επιστημονικών δεδομένων και κατευθυντήριων οδηγιών που ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται στην πράξη, και ειδικότερα στο τμήμα άσκησης του «Θησέα» (https://www.theseusrehab.gr/services/therapeutic-exercise/ ), γνωρίζουμε ότι η άσκηση μπορεί να εξυπηρετήσει και να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότατα, και ασφαλέστατα, για μια πληθώρα διαφορετικών χρόνιων και μη παθήσεων-ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα διάφορα μεταβολικά, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά και νευρομυϊκά χρόνια προβλήματα υγείας, όπου από την μια οι ασθενείς να βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, στην σωματική τους λειτουργικότητα και στην ποιότητα ζωής τους σε σχετικά σύντομο χρόνο από την έναρξη της συμμετοχής τους σε συστηματικά προγράμματα άσκησης, ενώ από την άλλη μεριά τα άτομα που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγεία, αλλά έχουν αυξημένους κινδύνους για την εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων, να βλέπουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση τους να μειώνονται ή και τις περισσότερες φορές να εξαφανίζονται.

Δείτε τα Αποτελέσματα Θεραπείας Ασθενών Εσωτερικής & Εξωτερικής Νοσηλείας 2022 στον ΘΗΣΕΑ. https://www.theseusrehab.gr/apotelesmata-therapeias-asthenon-esoterikis-kai-eksoterikis-nosileias-2022/

 

Τι προγράμματα παρέχονται στον ΘΗΣΕΑ;

Στο κέντρο μας, και συγκεκριμένα στο τμήμα άσκησης του «Θησέα» (https://www.theseusrehab.gr/services/therapeutic-exercise/ ) παρέχονται συστηματικά, εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης για ασθενείς με καρδιομεταβολικά και νευρομυϊκά προβλήματα υγείας-παθήσεις, για υγιή άτομα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, και για άτομα με μειωμένη σωματική λειτουργική ικανότητα. Τα προγράμματα άσκησης, συντάσσονται με βάση το επίπεδο υγείας και την πάθηση-ασθένεια του κάθε συμμετέχοντα, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και της σωματικής λειτουργικότητας, τα αποτελέσματα από τον ιατρικό του φάκελο-την ιατρική γνωμάτευση κτλ. Πριν ξεκινήσει κάποιο άτομο την συστηματική του άσκηση στο κέντρο μας, πραγματοποιούνται εξειδικευμένες αξιολογήσεις, που περιλαμβάνουν την ανάλυση σύστασης σώματος, την αξιολόγηση της λειτουργικής τους ικανότητας, την μυϊκή δύναμη και την αερόβια ικανότητα τους, όπου με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο εργοφυσιολόγος και η γυμνάστρια του κέντρου μας συντάσσουν το εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, ανα περίπτωση ή/και πάθηση. Ένα γενικό πλάνο άσκησης περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ασκήσεων αντιστάσεων (είτε με λάστιχα, είτε με το βάρος του σώματος είτε σε ειδικά μηχανήματα) και αερόβια άσκηση, ώστε να βελτιωθούν όλοι οι φυσιολογικοί παράμετροι που επηρεάζουν την υγεία και την λειτουργικότητα των συμμετεχόντων. Παράλληλα, ανάλογα την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα και για εφαρμογή και άλλων προγραμμάτων άσκησης, όπως pilates κτλ, όπου κρίνεται αναγκαίο. Συνήθως προτείνεται ένα άτομο να πραγματοποιεί τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα άσκηση στο τμήμα άσκησης του «Θησέα»

 

Σπύρος Μεθενίτης,
Επιστημονικός Σύμβουλος Εργομετρικού Κέντρου

  

Κοινοποίηση: