Επιλογή Σελίδας

Στις 11 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον, τη δεύτερη συχνότερη εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πρόκειται για μια νόσο, η οποία δε μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως, ωστόσο αποδεδειγμένα μπορεί να μετριαστεί και να επιβραδυνθεί μέσα από τη θεραπεία του βελονισμού.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΘΗΣΕΑΣ πραγματοποιεί θεραπείες βελονισμού οι οποίες, μεταξύ άλλων, βοηθούν εκείνους που νοσούν από Πάρκινσον βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον, διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα οφέλη του βελονισμού στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή της κινητικότητας η οποία οφείλεται στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή των βασικών γαγγλίων όπου παράγεται ο νευροδιαβιβαστής Ντοπαμίνη.

Στα συμπτώματα της νόσου συγκαταλέγονται ο τρόμος (τρέμουλο) κυρίως των άνω άκρων, η επιβράδυνση  των εκούσιων κινήσεων , η ακαμψία των μυών , η απώλεια των αντανακλαστικών κινήσεων,  οι διαταραχές στην ισορροπία του σώματος και σε προχωρημένα στάδια η απώλεια μνήμης. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται τα συμπτώματα γίνονται ακόμα πιο έντονα.

Η συχνότητα της νόσου είναι αρκετά μεγάλη  αν σκεφτούμε ότι σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC), ένα εκατομμύριο Αμερικάνοι πάσχουν από την νόσο και 60.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Παρόλο που η νόσος του Πάρκινσον δεν μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως , έχει διαπιστωθεί ότι η θεραπεία με τον βελονισμό μπορεί επιτυχώς να ελέγξει την δριμύτητα των συμπτωμάτων και να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός διεγείρει συγκεκριμένα κέντρα εγκεφάλου, καθώς επίσης προκαλεί αντιφλεγμονώδη  και νευροπροστατευτική δράση στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου όπου παράγεται ο νευροδιαβιβαστής Ντοπαμίνη.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε λοιπόν ότι ο βελονισμός σε συνεργασία με την δυτική ιατρική μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το οπλοστάσιο της αντιπαρκινσονικής θεραπείας και να συμβάλει θετικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον.

Κωνσταντίνος Γκοργκόλης
Ειδικός Παθολόγος – Εξειδίκευση Ιατρικός Βελονισμός
Επιστημονικός συνεργάτης Κέντρου Αποθεραπείας & Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ

Κοινοποίηση: