Επιλογή Σελίδας

Το ρυτιδιασμένο δέρμα και ένα άτομο που ξεχνάει εύκολα δεν είναι πάντα η εικόνα ενός ηλικιωμένου ατόμου. Το να είσαι ηλικιωμένος σημαίνει ότι μάλλον είσαι παππούς ή γιαγιά και είναι εμπειρία ζωής, ευτυχίας και πληρότητας. Πιστεύω ότι γερνάμε μόλις σταματήσουμε να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε!

1η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα 3ης ηλικίας

Με αφορμή την συγκεκριμένη μέρα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις πέντε βασικές αρχές που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην τρίτη ηλικία. Αυτές είναι η ανεξαρτησία, η ενεργός συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά,η δυνατότητα εκπλήρωσης των προσωπικών στόχων, η φροντίδα και η αξιοπρέπεια.  

Αυτές τις αρχές και αξίες πρέπει να διαφυλάξουμε και ως Έλληνες διατηρώντας τον θεσμό της οικογένειας. Είναι η φροντίδα από εμάς στην ολοένα αυξανόμενη μερίδα ηλικιωμένων στην κοινωνία μας.

Ας είμαστε δίπλα του όταν κουράζεται και πρέπει να καθίσει για να συνεχίσει την βόλτα του, ας επαναλάβουμε ότι δεν άκουσε επειδή η ακοή του είναι μειωμένη, ας οδηγήσουμε τα βήματα του όταν η όραση του έχει ελαττωθεί,  ας παίξουμε μαζί του χαρτιά και ας δούμε μαζί παλιές φωτογραφίες για να διατηρήσουμε την μνήμη του…..

Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν ο ηλικιωμένος μέλος της οικογένειας μας αισθάνεται ευάλωτος και ποια προβλήματα τον απασχολούν. Φόβος φθοράς; Φόβος θανάτου; Φόβος μοναξιάς;

Η ζεστή και τρυφερή ανθρώπινη επαφή μειώνει την πιθανότητα κάποιος να κάνει αρνητικές σκέψεις. Με την βοήθεια της οικογένειας, ένας ηλικιωμένος μπορεί αν θέλει να ξεκινήσει καινούριες δραστηριότητες και να διασκεδάσει με διαφορετικούς τρόπους, να ψυχαγωγηθεί και να δώσει νέο νόημα στη ζωή του. Εάν η υγεία του, του το επιτρέπει μπορεί να αθληθεί, να παίξει, να ταξιδέψει στον κόσμο, να αναπτύξει νέες δεξιότητες, να ερωτευτεί ξανά και να χαρεί κάθε πτυχή της ζωής. Είναι αλήθεια ότι η γήρανση είναι μια κακή συνήθεια που ένας πολυάσχολος άνθρωπος δεν έχει χρόνο να αποκτήσει. Όσο εμείς διατηρούμε την αγαπημένη καθημερινή δραστηριότητα του παππού ή γιαγιάς μας, τόσο αυτοί είναι χαρούμενοι και σε εγρήγορση αφού αισθάνονται την ασφάλεια και την αγάπη της οικογένειας. 

Οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο αφού μεταδίδουν εμπειρίες και γνώσεις στα παιδιά και εγγόνια τους. Και όχι μόνο!! Σήμερα, στην Ελλάδα  της οικονομικής κρίσης, αρκετά ζευγάρια επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους για να φροντίσουν την οικογένειά τους. Οι ηλικιωμένοι γονείς τους είναι αυτοί που ακόμη μία φορά, ανοίγουν την αγκαλιά τους και συμπαραστέκονται με όποιο τρόπο μπορούν είτε οικονομικά είτε μεγαλώνοντας τα εγγόνια, προσφέροντας την ασφάλεια που χρειάζονται.

Ας φροντίσουμε αυτόν το συνδετικό κρίκο που στήριξε και στηρίζει την κοινωνία μας με τόσους τρόπους… 

Με αγάπη στην γιαγιά και στον παππού μου

Φιλομένη Αρμακόλα
Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης MD, MSc
Ιατρικός Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου ΘΗΣΕΑΣ


Κοινοποίηση: