Επιλογή Σελίδας

 

O Σεπτέμβριος είναι παγκοσμίως μήνας αφιερωμένος στη νόσο Alzheimer. Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου εμφανίζει σημαντική αύξηση. Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6.000.000 στην Ευρώπη και 26.000.000 σ’ όλο τον κόσμο. H νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Η νόσος Alzheimer είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα αλλά και με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με την έλλειψη νοητικής και σωματικής άσκησης. Πιθανοί παράγοντες που μπορεί να δηλώνουν προδιάθεση στη νόσο είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το ιστορικό καρδιακών ή / και εγκεφαλικών επεισοδίων, η παρουσία αρτηριακής υπέρτασης και η ύπαρξη συγγενούς με σύνδρομο Down.

Καθώς τα αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, η οριστική θεραπεία δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Σήμερα, ένας κεντρικός στόχος για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer είναι ο προσδιορισμός των παραγόντων που καθυστερούν την έναρξη της νόσου, επιβραδύνουν την εξέλιξη ή αμβλύνουν την συμπτωματολογία της.

Ειδικότερα, φάρμακα που δρουν στους χολινεργικούς υποδοχείς (AchEs), γενικά βελτιώνουν τις γενικές γνωστικές δυσλειτουργίες και είναι πολύ αποτελεσματικά στη βελτίωση της προσοχής. Η αγωγή με αυτούς τους αναστολείς, φαίνεται επίσης να επιδρά θετικά σε ορισμένα συμπτώματα της νόσου Alzheimer, όπως παραισθήσεις και συμπεριφορικά συμπτώματα.

Παράλληλα, είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαταραχών της συμπεριφοράς, που σχετίζονται με την άνοια όπως η ανησυχία, το άγχος, η επιθετικότητα, η αϋπνία, η κατάθλιψη και οι διαταραχές της όρεξης. Οι στόχοι της αντιμετώπισης της νόσου είναι να παραμείνει το άτομο σε λειτουργία, να μειωθεί η αναπηρία λόγω της απώλειας νοητικών λειτουργιών, να επανοργανωθεί η καθημερινότητα, ώστε να βελτιωθεί η χρήση των υπολοίπων λειτουργιών, να ελαχιστοποιηθούν οι ενοχλητικές λειτουργίες, όπως τα ψυχωσικά συμπτώματα, η διέγερση και η κατάθλιψη, και να υπάρχει στήριξη της οικογένειας.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα σε εσάς ή σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μιλήστε με το γιατρό σας ή το νευρολόγο σας. Θα αξιολογήσει την σωματική, πνευματική και ψυχική σας υγεία και θα σας κατευθύνει.

Ο “ΘΗΣΕΑΣ” με τις υπηρεσίες του είναι δίπλα σε εσάς και στους ανθρώπους σας!

Επικοινωνήστε με το Κέντρο μας https://www.theseusrehab.gr/contact/

Κοινοποίηση: