Επιλογή Σελίδας

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Νευροψυχολογίας των ΗΠΑ (National Academy of Neuropsychology, USA), το επιστημονικό πεδίο της νευροψυχολογίας  εξειδικεύεται στη μελέτη της σχέσης μεταξύ εγκεφάλου και νόησης.

Κύριο έργο του κλινικού νευροψυχολόγου αποτελεί η αξιολόγηση των νοητικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών λειτουργιών σε ασθενείς με βλάβες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Κλινικός Νευροψυχολόγος είναι ο πλέον εξειδικευμένος στην ανίχνευση και ερμηνεία παθολογικών νευρονοητικών προτύπων στους τομείς προσανατολισμού, προσοχής, μνήμης, επιτελικών λειτουργιών, οπτικοχωρικών δεξιοτήτων και λόγου.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, ο προσδιορισμός της βαρύτητας των νοητικών ελλειμμάτων προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό αυτονομίας και λειτουργικότητας των ασθενών και τους πιθανούς περιορισμούς που ίσως εμποδίζουν τη συμμετοχή τους στα θεραπευτικά προγράμματα.

Επίσης, στο επιστημονικό έργο του κλινικού νευροψυχολόγου περιλαμβάνεται η  εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων με σκοπό τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου με σκοπό την ανάκαμψη και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών .

Οι θεραπείες νοητικής αποκατάστασης περιλαμβάνουν την ενεργό συμμετοχή σε εξειδικευμένα νοητικά έργα με σκοπό την άμεση ενδυνάμωση των εγκεφαλικών μηχανισμών που υποστηρίζουν τις νοητικές λειτουργίες  μέσω της ενίσχυσης των διεργασιών της νευροπλαστικότητας.

Επιπρόσθετα, ζωτικό κομμάτι των θεραπειών νοητικής αποκατάστασης συνιστά η μάθηση αντισταθμιστικών δεξιοτήτων με στόχο ο θεραπευόμενος να αντισταθμίζει συγκεκριμένα νοητικά ελλείμματα.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία αποτελεί η ψυχοεκπαίδευση και η πληροφόρηση τόσου του ασθενούς όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος στις αλλαγές που επιφέρει η εγκεφαλική βλάβη στην λειτουργικότητα και την καθημερινή διαβίωση με σκοπό την ομαλή προσαρμογή.

 

Δρ. Κωνσταντίνος Κορμάς MSc, PhD
Κλινικός Νευροψυχολόγος

Κοινοποίηση: