Επιλογή Σελίδας

Ζωή Χατζημάρκου

Ψυχολόγος, Κλινικός Νευροψυχολόγος

Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ψυχικής υγείας στην καθημερινότητά μας; Ποια σημάδια πρέπει να μας κινητοποιήσουν ώστε να ζητήσουμε ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας;

Ψυχική υγεία είναι η συναισθηματική και κοινωνική ευημερία που επιτρέπει στο άτομο να αξιοποιεί τις ικανότητές του, να είναι παραγωγικό στην εργασία του, να προσφέρει στην κοινότητα και να αντλεί ικανοποίηση από την προσφορά αυτή. Η ψυχική υγεία δεν προϋποθέτει μόνο την απουσία ψυχικής νόσου, αλλά περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία: τη λειτουργικότητα και την άντληση ικανοποίησης. Η ψυχική υγεία, όπως και η σωματική, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του ατόμου, για τη διαμόρφωση ισορροπημένων διαπροσωπικών σχέσεων και για τη διαχείριση δυσκολιών της καθημερινής ζωής.

Υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχική υγεία μπορεί να έχει κλονιστεί. Η απομάκρυνση από την οικογένεια και τους φίλους, η απόσυρση από δραστηριότητες που στο παρελθόν προσέφεραν ευχαρίστηση, η έλλειψη ενέργειας, η ευερεθιστότητα και οι συχνές εναλλαγές στη διάθεση είναι ορισμένες ενδείξεις που πρέπει να μας κινητοποιήσουν ώστε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Γιατί είναι σημαντική η διατήρηση της συναισθηματικής ευημερίας του ασθενούς σε ένα κέντρο αποκατάστασης κατά την πορεία της αποθεραπείας του;

Οι ασθενείς που απευθύνονται σε ένα κέντρο αποκατάστασης έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρούς τραυματισμούς, αιφνίδιες και χρόνιες νόσους που κλόνισαν σημαντικά την υγεία τους. Καλούνται να διαχειριστούν την απώλεια της κινητικότητάς τους και τις αλλαγές της σωματικής τους εικόνας, οι οποίες οδηγούν σε απώλεια της αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους. Έρχονται συχνά αντιμέτωποι με συναισθήματα αναξιότητας, θυμού και απογοήτευσης, που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην προσπάθεια και την αφοσίωση που χρειάζεται η αποκατάσταση. Η διατήρηση, κατά το δυνατόν, της συναισθηματικής ευημερίας των ασθενών λειτουργεί ευεργετικά στην αποκατάσταση, ενδυναμώνοντας το κίνητρό τους για εμπλοκή και ενεργό συμμετοχή στις θεραπείες.

Πως επιτυγχάνεται η ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας των ασθενών στον «Θησέα»;

Στον «Θησέα» αναδεικνύεται ο ολιστικός χαρακτήρας της αποκατάστασης, σωματικής και ψυχοκοινωνικής. Ο κλινικός ψυχολόγος αξιολογεί τις ανάγκες και της δυνατότητες κάθε ασθενούς. Στόχος είναι ο ασθενής να εστιάσει στα δυνατά του σημεία και να διαμορφώσει ρεαλιστικές προσδοκίες για την αποκατάστασή του. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να επικεντρωθεί στο παρόν και να συμμετέχει ενεργά στο εξατομικευμένο πρόγραμμα αποθεραπείας. Ακόμη, ο κλινικός ψυχολόγος ενισχύει διαρκώς το κίνητρο των ασθενών για θεραπεία και συνδράμει στη δύσκολη διαδικασία αποδοχής της νέας πραγματικότητας, ενθαρρύνοντάς τους διαρκώς να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών του ασθενούς. Οι φροντιστές εκπαιδεύονται στην κατανόηση και αποτελεσματική διαχείριση των δυσλειτουργικών συμπεριφορών του ασθενούς, ενώ υποστηρίζονται στη διαχείριση της συναισθηματικής πίεσης, απόρροια των αλλαγών και στη δική τους ζωή.

 

Ζωή Χατζημάρκου
Ψυχολόγος, Κλινικός Νευροψυχολόγος

Κοινοποίηση: