Επιλογή Σελίδας

Κoρμάς-Κ:1 Ψυχογιού Λ.2 , Τσιτσιμπή E.2

  1. Τμήμα Νευροψυχολογίας & Γνωστικής Αποκατάστασης, Θησέας Κέντρο Αποκατάστασης
  2. Τμήμα Λογοθεραπείας, Θησέας Κέντρο Αποκατάστασης

Εισαγωγή

Η λεκτική ευχέρεια παρουσιάζει συχνά εξασθένηση ύστερα από βλάβες του εγκεφάλου. Έχει επαρκώς τεκμηριωθεί πως η ικανότητα για ταχύτατη παραγωγή λέξεων σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου και διαμεσολαβείται από προμετωπιαία, κροταφικά και βρεγματικά νευρωνικά κυκλώματα. Θέλοντας να εμπλουτίσουμε την υπάρχουσα βιβλιογραφία μελετήσαμε τη συνεισφορά του δεξιού ημισφαίριου εξετάζοντας πιθανές συνέπειες στις διεργασίες λεκτικής ροής ύστερα από εκδήλωση δεξιού ΑΕΕ.

Μέθοδος

Συνολικά συμμετείχαν 20 ασθενείς με διάγνωση δεξιού ΑΕΕ στην οξεία φάση με μέσο όρο ηλικίας 68.45 έτη και μέσο όρο τυπικής εκπαίδευσης 12.6 έτη. Αξιολογήθηκε η ικανότητα για σημασιακή και φωνολογική λεκτική ροή σε διάρκεια 1 λεπτού. Στο σημασιακό μέρος εξετάστηκε η ικανότητα παραγωγής λέξεων από την κατηγορία «ζώα», ενά) στο φωνολογικό μέρος από το αρχικό γράμμα Τέλος, για κάθε μέρος της δοκιμασίας υπολογίστηκε ο συνολικός αριθμός λαθών (επαναλήψεις και παραβίαση του κανόνα υπόδειξης).

Αποτελέσματα

Από τη στατιστική ανάλυση, t(19) = – 3.002, p < .Ο5. προέκυψε πως οι ασθενείς με δεξιό ΑΕΕ παράγουν σημαντικά λιγότερες λέξεις από το αρχικό γράμμα «X» (M — 4.30, SD = 2.49) συγκριτικά από την κατηγορία «ζώα» (Μ = 6.70, SD = 4.14), Επίσης, βρέθηκε πως εκδηλώνουν περισσότερα λάθη στο φωνολογικό μέρος της δοκιμασίας (Μ = 2.90, SD = 1.11) σε σχέση με το σημασιακό μέρος (Μ = 1.70, SD – 0.92), t(19) = 4.857, p < .05.

Συμπεράσματα

Φαίνεται πως οι ασθενείς με δεξιό AEE παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην ταχύτατη και παρατεταμένη παραγωγή λεκτικού υλικού βάσει φωνολογικών υποδείξεων διαπράττοντας συγχρόνως σημαντικό αριθμό σφαλμάτων. Αντίθετα, διατηρούν την ικανότητα για πιο αποτελεσματική πρόσβαση στο εννοιολογικό λεξικό αποθεματικό. Τα παραπάνω ευρήματα υποδεικνύουν πως οι βλάβες δεξιού ημισφαιρίου δεν επηρεάζουν τις αμιγώς λειτουργίες του λόγου (σημασιακή επάρκεια), αλλά τους νοητικούς μηχανισμούς οργάνωσης και προγραμματισμού που υποστηρίζουν τη φωνολογική αναζήτηση και ανάσυρση. Τέτοιου είδους ευρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη για την ανάπτυξη εμπλουτισμένων πρωτοκόλλων νοητικής και λογοθεραπευτικής αποκατάστασης.

Κοινοποίηση: