Επιλογή Σελίδας

Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει την επίδραση/σημασία της αερόβιας ικανότητας και της διατροφής στην επίδοση σε αγώνα ορεινού τρεξίματος 28 χιλιομέτρων και στις μεταβολές της σύστασης του σώματος και στους βιοχημικούς δείκτες στο αίμα, μετά τον αγώνα , σε βετεράνους ερασιτέχνες αθλητές, με διαφορετικά επίπεδα απόδοσης. Είκοσι βετεράνοι άνδρες ερασιτέχνες δρομείς αντοχής (ηλικία: 44,6 ± 7,7 ετών) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, Γρήγορους και Αργούς, ανάλογα με τις επιδόσεις τους στον αγώνα. Αξιολογήθηκε η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), η ταχύτητα στο VO2max (vVO2max), η κατανάλωση οξυγόνου (VO2Thr) και η ταχύτητα (vVO2Thr) κατά τη διάρκεια του δεύτερου αναπνευστικού κατωφλίου. Η διατροφή αξιολογήθηκε για μία εβδομάδα πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η σύσταση του σώματος αξιολογήθηκε και συλλέχθηκαν δείγματα αίματος πριν και 3 ώρες μετά τον αγώνα. Οι βραδύτεροι δρομείς παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της άλιπης σωματικής μάζας και μεγαλύτερες αλλαγές σε όλους τους αιματολογικούς δείκτες μυϊκής βλάβης/φλεγμονής/μεταβολισμού σε σχέση με τους ταχύτερους δρομείς (η2=0,201–0,927, σ<0,05). Όταν όλοι οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως μία ομάδα (n=20), βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των vVO2max, vVO2Thr, του χρόνου αγώνα, της ενεργειακής πρόσληψης, της ενεργειακής δαπάνης, των προσλήψεων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και των αλλαγών στην σύσταση του σώματος και στους δείκτες αίματος μετά τον αγώνα (r: -0,825 – 0,824, p<0,05). Οι ισχυρότεροι καθοριστικοί παράγοντες που καθόριζαν την απόδοση στον αγώνα και τις μεταβολές της σύστασης σώματος και των βιοχημικών δεικτών μετά τον αγώνα ήταν η vVO2max και vVO2Thr, ενώ η πρόσληψη ενέργειας, η συνολική ενεργειακή δαπάνη, καθώς και η ενεργειακή πρόσληψη από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες φάνηκε να είναι οι ασθενέστεροι καθοριστικοί παράγοντες.

Συμπέρασμα έρευνας:

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αλλαγές που προκαλούνται από τον αγώνα στη σύνθεση του σώματος και στους δείκτες αίματος καθορίζονται κυρίως από την αγωνιστική απόδοση και την ικανότητα αντοχής των κύριων δρομέων και σε μικρότερο βαθμό από τη διατροφή. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, έχουν την ίδια σημασία.

  • Methenitis, S., Cherouveim, E., Kroupis, C., Tsantes, A., Ketselidi, K., Vlachopoulou, E., Stavroulakis, G., Mavrogenis, A., Tsolakis, C. & Koulouvaris, P. (2022). The importance of aerobic capacity and nutrition in recreational master mountain runners’ performance and race-induced changes in body composition and biochemical blood indices. International Journal of Sports Science & Coaching, 17(5), 1167-1177. [R]. doi: 10.1177/17479541211056398

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/17479541211056398

Κοινοποίηση:

Επισκόπηση απορρήτου
gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Cookies Απόδοσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.